Nuoret vaikuttajat tulevissa maakunnissa

Nuorten ääni Keski-Suomessa -ryhmä järjesti maakunnallisen nuorisofoorumin 30.10. Jyväskylässä, johon oli kutsuttu nuoria ja nuorisotyöntekijöitä Keski-Suomen kunnista. Tilaisuudessa valittiin ryhmä nuoria, joka ryhtyy valmistelemaan maakunnallista nuorisovaltuustoa, ja käytiin vuoropuhelua nuorten ja päättäjien välillä. Yhteiskuntasimulaattoria pelattiin päivän aluksi lämmittelynä teemoille.

Keskustelevat ja kantaaottavat nuoret haastoivat vaikeilla kysymyksillä paikalla olleita kunnanjohtajia, virkamiehiä, maakuntavaikuttajia ja kansanedustajia. Päivän laajempana teemana oli sote- ja maakuntauudistus, ja nuoria askarrutti esimerkiksi maakuntien sopiva määrä ja verotusoikeuden puuttuminen. Maakuntalaki tulee velvoittamaan maakunnat asettamaan maakunnallisen nuorisovaltuuston, ja sitä kautta varmistetaan nuorten osallisuutta ja vaikutusmahdollisuuksia myös maakuntatasolla.

Nuorten kuuleminen päätöksenteossa on ensisijaisen tärkeää. Yhtä tärkeää on, että nuorilla on työkaluja ja mahdollisuus harjoitella poliittista keskustelua, neuvottelua ja oman kannan muodostamista. Yhteiskuntasimulaattori toimiikin erinomaisena välineenä kokeilla pelin keinoin päätösten tekemistä ja ymmärtää niiden seurauksia erilaisissa tilanteissa oleville ihmisille.